🎯 Manageri = Taiteilijan tärkein kumppani

Manageri uskoo työkseen siihen mitä sinä teet. Hän on luottohenkilösi kaikissa uraasi liittyvissa asioissa. 


Samuli "Sako" Koivulahti, Manageri (Turku)
Managerointisopimukset ovat komissiopohjaisia diilejä. Provision vastineeksi manageri voi tukea taiteilijaa esimerkiksi: 
  • laskutuksessa 
  • työn hinnoittelussa
  • luovissa sisällöissä
  • urakehityksessä 
  • sopimusasioissa 
  • brändäyksessä
  • strategioissa
  • budjetoinnissa
  • kumppanien löytämisessä 
  • sponsoriyhteistyössä.




Mitä manageri tekee?

Luovilla aloilla managerin rooli on yleensä samankaltainen kuin pienen yrityksen toimitusjohtajalla. Joskus manageri voi virallisestikin johtaa taiteilijan yritystä. 

Tyypillisempää kuitenkin on, että solmitaan edunvalvontasopimus, jonka nojalla manageri huolehtii laskutuksesta osittain tai kokonaan, vastaa taiteilijan uraan liittyvistä investoinneista ja hankinnoista ja maksaa artistille sitten jäljelle jäävästä voitosta hänelle kuuluvan osuuden tuotoista.

Järjestelyn tarkoituksena on mahdollistaa se, että taiteilija itse voi keskittyä siihen missä on paras ja mille hänen sydämensä sykkii. 

Koska kyseessä on kumppanuussopimus, jossa homma toimii provisiolla tai toimintokohtaisilla palkkioilla, managerille syntyy taloudellista hyötyä vain silloin kun hänen edustamansa asiakas menestyy.

Managerin rooliin kuuluu tyypillisesti ainakin markkinointia, edunvalvontaa tai esimerkiksi taiteellista neuvontaa ja opastusta. Eri ihmisten managerointitarpeet vaihtelevat suuresti ja eri managereillakin on eri vahvuusalueita. Kaikki eivät siis tee kaikkea. Myös taustat ovat kirjavia. Alalta löytyy markkinointi-ihmisiä, juristeja, entisiä ravintola-alan ihmisiä ja vaikka mitä. Itsellämme on taustaa kulttuurituotannosta, kulttuuriliiketoiminnasta ja sisältömarkkinoinnista. 

Meille mielekkäimpiä managerointiprojekteja ovat sellaiset, joissa voimme olla laskutuksen ja rahaliikenteen ohella kiinteästi osana myös sisällöntuotantoa, eli biisien tekemistä, äänittämistä, tuotantoa sekä artistin imagon rakentamista, keikkamyyntiä ja markkinointia.  



Mitä manageri ei ole?

Manageri ei ole juoksupoika, eikä henkilökohtainen assistentti. Hän ei ole myöskään "pelkkä" keikkamyyjä tai "pelkkä" keikoista somettava markkinointityyppi. 

Etenkään manageri ei ole lompakko tai pankki, josta saa fyrkkaa toimintaan, vaan tavallisesti investoidaan niitä rahoja, joita toiminnasta saadaan. Joissakin tapauksissa toki manageri voi auttaa tekemään kannattamattomasta kulttuuriliiketoiminnasta tuottavaa toimintaa.

On kovin yleistä, että meitä lähestytään managerin tarpeessa, mutta kun lähdemme tarkemmin kartoittamaan tarvetta, käy ilmi, ettei taiteilija todellisuudessa ole valmis luovuttamaan päätösvaltaa edes osittain, eikä todellisuudessa halua tukea kuin jollekin hyvin kapealle osa-alueelle toiminnassaan. 

Näiden kanssa teemme kyllä joskus erillisiä keikkamyynti- ja kustannussopimuksia, mutta emme tituleeraa itseämme näiden henkilöiden manageriksi. Joskus biisintekijäsopimus tai keikkamyyntisopimus voi toimia myös hyvänä esiasteena ennen yhteistyön syventämistä seuraavalle tasolle. 

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kokonaisvaltaisen managerointisopimuksen alla olevat taiteiljat ovat kuitenkin meillä aina etusijalla joka tilanteessa. Muut ovat reserviä.



Oma manageri vai levy-yhtiön A&R?

Levy-yhtiöiden A&R-managerit tekevät usein hyvin samankaltaisia asioita kuin artistien ja lauluntekijöiden itse itselleen palkkaamat asiantuntijat. Keskeinen ero kuitenkin on, että levy-yhtiön A&R-henkilö työskentelee yhtiön palkkalistoilla ja edustaa yhtiön asioita. Oma manageri sen sijaan edustaa vain asiakastaan. Tietyissä tilanteessa tällä voi olla suurikin merkitys. Parhaassa tapauksessa taiteilijalla on tukenaan molemmat ja he tulevat keskenään myös erinomaisesti toimeen.



Askelmerkit yhteistyölle

Manageri-artistiyhteistyön käynnistämisessä toistuvat yleensä pääpiirteittäin seuraavat vaiheet:
  1. Tilanne- ja tarvekartoitus: Missä ollaan, mitä tarvitaan ja mihin halutaan päästä?
  2. Sidosryhmien kartoitus: Keitä muita tarvitaan (keikkamyyjä, tuottaja, soittajia bändiin)?
  3. Managerointisopimus: Teemme sopimuksen siitä millä tavalla autan sinua tavoitteidesi saavuttamisesssa ja miten sinun menestymisesi auttaa myös minua.
  4. Toimintasuunnitelma: Teemme selkeän suunnitelman johon kirjataan väli- ja päätavoitteet sekä ne askelmerkit, joita seuraamalla pääsemme lähemmäs yhteistä päämäärää. 
  5. Työskentely tavoitteiden eteen: Ryhdymme yhdessä työskentelemään sovittujen päämäärien eteen ja etenemme määrätietoisesti kohti tavoitettasi. 



Millaisia asioita managerointisopimus voi sisältää? 

Managerointisopimuksen sisältö riippuu siitä, millaisia taitoja sinulla on ja missä haluat apua. Meidän ei kannata väkisin auttaa sinua asioissa, joihin sinulla on aikaa ja osaamista itselläsikin. 

Sopimus voi sisältää esimerkiksi seuraavia asioita:
  1. Keikkamyyntisopimus: Tyypillisesti sovitaan jokin prosentti, jonka turvin ryhdymme myymään keikkojasi. Jos meillä on yksinokeus laskuttaa kaikki tekemäsi keikat, prosentti voi olla varsin pienikin. Jos taas laskutamme vain ne jotka itse myymme, operoidaan isommalla prosentilla. Tapahtumista, joissa SAKON STUDIO itse on järjestäjänä maksetaan tavallisesti kiinteä palkkio.
  2. CoWriting: Jos manageroitavana on biisintekijä-artisti, sisältää sopimus myös tavanomaisesti option tehdä biisejä talon omien tekijöiden kanssa tai vähintäänkin option saada apua biisien tekemiseen. Edustammekin nimenomaisesti monia sävellystaitoisia laulaja-lauluntekijöitä.
  3. Kustannus-/housewritersopimus: Biisintekijöiden managerointiin liittyy tavallisesti oleellisena osana myös kustannustoiminta. Tällöin mentoroimme biisintekijöitä sanoittamisessa ja autamme heitä demojen tuottamisessa. Kustantajan rooliin kuuluu myös cowrite-tilausuuksien hankkiminen, julkaisijoiden ja erityisesti esittäjien etsiminen. Hyvä kustantaja siis sekä auttaa tekemään enemmän ja parempia biisejä tarjotakseen niitä sitten eteenpäin. Tällaisia säännöllisesti projekteissamme mukana olevia kirjoittajia kutsutaan "housewritereiksi".
  4. Muu tulonhankinta: Tähän voi kuulua esimerkiksi fanikrääsää tai käytännön osaamista. Jos lauluntekijä haluaa vaikka ruveta vetämään biisintekotyöpajoja tai tykkäisi tehdä miksaushommia keikkojen lisäksi, me autamme.



Managerin työtehtävät käytännössä?

Koko osaamiseni kirjo on artisti- ja biisintekijäasiakkaideni ulottuvilla. Työtehtävät voivat pitää sisällään niin käytännön hommia kuin strategiatyötäkin. Iso osa tekemisestä on mentorointia ja CoWritingia. Paljon tehdään myös laaja-alaisempaa urasuunnittelua ja ihan raakaa työtä.

Sopimuksesta riippuen:
  • laskutan keikat ja toimeksiannot 
  • cowrittaan biisejä ja autan hiomaan sanoituksia
  • etsin yhteistyökumppaneita ja rakennan ympärillesi tiimiä 
  • äänitän lauluosuuksia studiossani 
  • neuvon Teosto, Gramex ja muissa asioissa 
  • kirjoitan tiedotteita medioille 
  • rustaan saatteita radiokanaville 
  • rakentelen kotisivuja 
  • osallistun sopimusneuvotteluihin 
  • laadin sopimuspapereita 
  • autan keikkasettien koostamisessa 
  • opastan sisältö- ja digimarkkinoinnin saloihin 
  • teen kansitaidetta ja grafiikkaa 
  • myyn keikkoja 
  • markkinoin taiteilijaa / hänen osaamistaan. 
Käytännössä musiikkimanagerin työtehtävät voivat siis pitää sisällään mitä tahansa asioita, joilla pyritään auttamaan esiintyjää tai lauluntekijää taiteilijaurallaan eteenpäin.



Miten saat managerointisopimuksen?

Managerin näkökulmasta yhteistyösopimuksen syntyminen edellyttää, että sinulla on niin korkeatasoista osaamista, että työsi tai tuotostesi kauppaaminen voi olla kannattavaa liiketoimintaa.

Ilmaisia lounaita ei siis ole. Työpanoksen muodossa voit kuitenkin joskus saada "ilmaista lainaa". (Ainakin meillä tehdään paljon "ilmaista työtä" sen toivossa, että esiintyjä tai biisintekijä menestyisi myöhemmin.)

Jotkut managerit toimivat könttäsummadiielillä. Meillä toimitaan provisiolla. Haluan, että minulla on tukevasti oma lehmä samassa ojassa kuin manageroitavallakin. Tämä managerointimylly pyörii siis osuuksilla, rojailteilla ja prosenttidiileillä.

Keskeisimmät edellytykset manageroitisopimuksen syntymiselle:
  1. Tarve: Tarvitset aidosti apua jossakin sellaisessa, missä voimme auttaa. Kyse voi olla esimerkiksi osaamisen puutteesta, jota voidaan paikata mentoroinnilla ja oikean tiimin rakentamisella. Tuo siis puutteesi reilusti esiin.
  2. Potentiaali: Olet jossakin asiassa todella hyvä tai näemme sinussa erityistä potentiaalia, joka on saavutettavissa realistisessa aikataulussa. Älä pelkää kertoa vahvuuksistasi.
  3. Motivaatio: Olet valmis tekemään itsekin paljon töitä menestyksesi eteen, emmekä joudu pelkäämään, että jätät leikin kesken. Määrätietoisuus on hyvä asia.
  4. Asenne, arvot ja kemia: Vaikka olisit maailman taitavin, lahjakkain, kaunein, komein tai viisain, voi homma silti kusta kengille, jos ajatusmaailmat eivät mätsää, asenne on huono tai kemiat eivät vain pelaa. Siinä tapauksessa no hard feelings ja uutta matoa koukkuun :)
Ei ole siis itsestään selvää, että diilin saa olemalla paras kaikista. Tarve on aivan yhtä tärkeä. Etsin ensisijaisesti henkilöitä, joille voin aidosti olla avuksi. Potentiaalia on toki oltava, mutta vielä ei tarvitse vetää jäähallia täyteen.



Mitä sitten tapahtuu kun saat managerointisopimuksen?

Kun allekirjoitat kanssamme managerointisopimuksen, alkaa työskentely yhdessä sovittujen tavoitteiden eteen yleensä seuraavassa järjestyksessä: 

1) Sisältö kuntoon 

Jos olet artisti tarvitset aivan ensimmäisenä laadukkaita biisejä, joita esittää. Muuten ei ole mitään mitä myydä. Biisejä tulee olla hallussa vähintään keikkasetin verran, eli 2 x 45 min. Mikäli omia biisejä ei ole tarpeeksi, niin sitten treenataan covereita, jotta voimme myydä sinulle myös keikkaa. Pelkät digitaaliset julkaisut eivät tule pitämään sinua leivässä. 

Biisejä voidaan kaivaa Sakon studion omasta biisiarkistosta, mahdollisesti omista arkistoistasi tai sitten voidaan tehdä suunnitelma uusien kappaleiden säveltämisestä ja sanoittamisesta siihen vihkiytyneen biisintekijätiimin voimin. Tähän kaikkeen meiltä löytyy luovat ammattilaiset. 

Sako toimii yleensä henkilökohtaisesti äänittäjänä ja on myös sanoittanut monia kappaleita meillä. Tukena on kuitenkin myös useampia tekijöitä.

2) Brändi kuntoon 

Kun sisällön luomisen kanssa on päästy alkuun, aletaan pohtia myös sitä miltä tekeminen näyttää ulospäin. Otamme sinusta laadukkaat promokuvat keikkamyyntiä ja muuta markkinointia varten. Samalla pohditaan millä tavalla sinun kannattaa tuoda itseäsi esiin ja missä kanavissa. 

Mikäli sisältö on jo kunnossa, mietitään millainen brändi sen kanssa resonoi parhaiten yleisössä. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin siitä, että pyritään tuomaan esiin mahdollisimman hyvin se, mikä juuri sussa ja sun tekemisessä on hienoa. Sitten vain julistetaan se maailmalle. 

Homma pitää siis saada näyttämään ammattimaiselta, jotta sinua aletaan kohtelemaan ammattilaisena. Sako ottaa henkilökohtaiseti promokuvat ja starttaa mainonnan studiomme omissa digikanavissa kun hetki on oikea.

3) Tuotantoputki kuntoon

Biisien ja musavideoiden julkaiseminen on kokonaisuuden kannalta tärkeää ja myös useiden artistien päätavoite. Alkuvaiheessa joudutaan yleensä kaivamaan omia taskuja, jotta ensimmäiset tuotannot saadaan maaliin. 

Valmiiksi menestyneille artisteille voimme toki tarjota biisituotantopalveluita myös striimituloja vastaan, mutta pääosin tässä vaiheessa artistit mieleluummin jo maksavat tuotannoista könttäsumman ja pitävät suuremman osan striimituloista itsellään. Autamme myös tämän mallin mukaisissa projekteissa.

Tuotantomallissamme Sako toimii lähes aina henkilökohtaisesti äänittäjänä ainakin lauluosuuksien osalta ja jälkituotannosta vastaa sitten joku muu. Tämä muu on yleensä sitä maksullista toimintaa, jonka vuoksi joudutaan kaivamaan kuvetta. Sako voi joskus tehdä hommia myös pro bono. 

4) Budjetti kuntoon 

Pitää aina joskus muistuttaa, että manageria tarvitaan vain silloin kun toiminnalla on tarkoitus ansaita rahaa. Etenkin alkuvaiheessa ura vaatii lähes aina myös investointeja, mutta etenkin loppua kohden se tuo myös tuloja. On tyypillistä että ekoilla keikoilla rahoitetaan lähinnä ensimmäisiä tuotantoja ja julkaisuja. 

Usein tarvitaan jonkinlaisia alkuinvestointeja, jotta edes päästään tähän vaiheeseen. Manageri ei ole se taho, joka maksaa kaiken lystin. 

Voimme kuitenkin tehdä alkuvaiheessa reilua tulonjakoa vastaan joitakin asioita. Tällaisia asioita ovat liveäänitykset, cowrite-sessiot ja promokuvaukset Turussa. Joissain tapauksissa myös lauluosuuksien äänitykset voivat kuulua pakettiin, vaikka tuotanto muuten tehtäisiinkin muualla. 



Tiedätkö jo mitä haluat?

Kaiken tekemisen keskiössä on aina esiintyjän tai biisintekijän oma tahtotila. Useimmiten pyrkimyksenä on myös se, että taiteilija pystyisi tulevaisuudessa elättämään itsensä osaamisellaan.

Pienemmätkin tavoitteet ovat toki OK. Oleellista on, että jo alussa tiedetään mitä lopussa halutaan, ja jos tavoitteet muuttuvat matkalla, suunnitelmaa päivitetään. Optimaalisessa tilanteessa tiedät jo ensimmäisessä tapaamisessamme mitä haluat, jolloin minun tehtäväkseni jää selvittää miten siinä onnistutaan.



Millaisia kokemuksia muilla on yhteistyöstä? 

Oheisen painikkeen takaa löydät mm. videon, jossa musiikkituottaja Vini, eli Ville Nisunen Vantaalta kertoo, kuinka yhteistyö SAKON STUDION kanssa nosti musiikkiuran uudelle tasolle ja teki hänestä lopulta yrittäjän.




MANAGEROINTI VOI ALKAA TÄSTÄ

Mikäli sinulla on unelma artistiudesta, manageri puuttuu ja uskot tarvitsevasti apua artistiurasi eteenpäin viemisessä, lähetä minulle näyte laulustasi (saa olla vaikka huonolaatuinen kännykkädemo). Se voi olla elämäsi paras päätös.

Osaksi Sakon artistirosteria?

Manageroin kerrallaan noin 5-10 artistin joukkoa. Sopimusten sisältö vaihtelee. Osan kanssa toiminta on varsin intensiivistä ja ammattimaista. Toisten kanssa kyse on enemmänkin harrastustoiminnan tukemisesta. Asiakaani päättävät itse tavoitteensa ja minä autan saavuttamaan ne.

🎫 Tutustu artistirosteriin täällä »


Osaksi Sakon biisintekijärosteria?

Manageroin myös lauluntekijöitä ja autan löytämään mahdollisuuksia cowritingiin. Sopimusten sisältö vaihtelee. Etenkin sanoittajien kanssa toiminta on lähellä mentorointisuhdetta. Säveltäjien ja tuottajien kanssa yhteistyö keskittyy enemmän biisien tekemiseen yhdessä ja muiden kanssa.

🎹 Tutustu biisintekijärosteriin täällä »



Hinta?

Jokainen sopimus on laaditaan tapauskohtaisesti ja voi sisältää eri asioita. Tavallisesti SAKON STUDION managerointisopimukset pohjautuvat jonkinlaiseen prosenttidiiliin.

✉️ Ota yhteyttä »